perjantai 16. joulukuuta 2011

Laatta-ostoksilla

Remontti kotona etenee ja kylpyhuoneen seinät on jo laatoitettu, samoin kylppärin ja saunan lattiat. Seuraavana vuorossa on takkahuoneen lattialaatat. Olemme päättäneet jo aikaa sitten, että ne tulevat olemaan tumman grafiitin- tai mustanharmaat. Äkkiseltään voisi ajatella että "piis of keik", väri on yksinkertainen ja homma hoituu helposti.

Mutta... Eipäs nuolaista ennen kuin tipahtaa! Nimittäin tummanharmaitakin on useita eri sävyjä, toiset lämpimämmän sävyisiä ja toiset kylmemmän sävyisiä, toiset sinertäviä ja toiset vihertäviä. Suositeltavaa onkin valita huoneen eri pintojen värisävyt siten, että ne sointuvat mahdollisimman hyvin toisiinsa. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja huoneen pintamateriaaleja jaksaa katsella vielä vuosienkin kuluttua.

Sisustajien, rakentajien sekä remontoijien olisikin hyvä muistaa, että seinä- ja lattia-materiaaleja tulisi aina verrata keskenään ja vierekkäin. Tämä siksi, että eri seinä- ja lattiamateriliaalien värisävy muuttuu sen mukaan, mikä toinen väri viereen tulee ja millainen valo kyseisessä tilassa on. Tämän vuoksi
niitä tulisi verrata nimenomaa siellä tilassa johon ne tulevat. Suosittelen erittäin lämpimästi, että lattia- ja seinämateriaaleja ostettaessa otetaan niistä mallipalat kotiin mukaan ja verrataan niitä kotona vierekkäin. On kyllä hieman työlästä, mutta on takuulla vaivan väärti!

Takkahuoneen isoja 30x60cm lattialaattoja ostamassa:
Tässä hyvä esimerkki mallilaatoista, jotka raahasin kotiin sovitteille:
Kolme eri tummanharmaata, jotka yksittäin katsottuna näyttivät kaikki samalta,
mutta vierekkäin aseteltuna niissä erottuukin selvät sävyerot:
Oikeanpuoleinen on kylmän harmaa, keskimmäinen vähän vihertävä ja oikeanpuoleinen vähän rusehtava.
Keskimmäinen näytti kaupan loisteputkivaloissa parhaalta, mutta kotiin vietynä se oli kaikkein kamalin
ja isäntäkin sanoi heti että "Ei ny ainakaan tuota!!" :=))

Yhtä tärkeää kuin sävyjen sovittaminen toisiinsa on se, että sovituskappaleet asetetaan kotona siihen mihin ne on tulossa: Eli lattiamateriaalin mallipala asetetaan LATTIALLE seinän viereen ja jos testataan sopiiko uusi tapetti lattiaan, niin nostetaan se tapetti SEINÄLLE eikä laiteta sitä lattialle. Tämä siksi, että valon suunta vaikuttaa erittäin paljon siihen, miltä lattia- tai seinämateriaali todellisuudessa sitten paikoilleen asennettuna  näyttää. Tämä "sudenkuoppa" korostuu varsinkin tapeteissa, joissa on vähänkään kiiltoa tai helmiäistä pinnassa. Jos huoneeseen ollaan laittamassa esim. tehosteseinää tapetilla, jossa on kiiltoa/helmiäistä, tämän huomioiminen on erittäin tärkeää. Kiilto/helmiäinen näkyy kun valo tulee tietystä suunnasta ja tietystä suunnasta se ei näy lainkaan ja tämä voi vaikuttaa radikaalisti siihen, miltä valmis seinä sitten lopulta näyttää.
Kylpyhuoneen lattialaattoja ostamassa:
Tässä vertasimme uuden kylpyhuoneemme tehosteseinälaatan väriä lattialaattaan.
Yksittäin nämä lattialaatat näyttivät yhtä lailla tummanharmailta, mutta kun niiden viereen asetettiin seinälaatta, niin toinen (vas) muuttui sinertäväksi ja toinen (oik) ruskeansävyiseksi.
Huomaa että lattialaatat on laitettu tässä lattialle ja seinälaattaa verrataan 90-asteen kulmassa niihin nähden.
Näin saadaan mahdollisimman totuudenmukainen kuva sävyistä.


Myös tapettien kanssa on sama tilanne: Kannattaa käydä "sovittamassa" ostettavan tapetin mallipalaa kotona (uuden ostettavan tai vanhan jo olemassa olevan) lattian kanssa. Näin vältytään ikäviltä lopputuloksilta, joissa huomataan että lattia ja/tai seinä onkin aivan väärän sävyinen suhteessa toisen väriin. Sama pätee myös kiintokalusteiden hankintaan. Esim. keittiönkalusteiden oven väriä kannattaa "sovittaa" lattian värisävyn kanssa, sillä ne ovat suoraan kosketuksissa toistensa kanssa. Ja kuinka ikävää olisikaan hankkia uusi, kallis tuhanisen eurojen keittiö ja huomata että lattia on aivan väärän värinen...

Takkahuoneen laattoja ostamassa:
Tässä verrataan takkahuoneen tulevaa tapettia lattialaatan sävyyn.
Ja kuten kuvasta huomaamme, ne sopiva sävynsä puolesta lähes täydellisesti toisiinsa.
Harmi vaan, että laatan hinta ei sitten ollut ihan meille sopiva... :=))


Kodin huoneissa yhdistyy usein toisiinsa monta pintaa. Yleensä katto ja seinät, lattia ovat pintamateriaaliltaan erilaisia. Siihen kun lisätään vielä huonekalut, niin huoneen monimuotoisuus korostuu entisestään. Tähän "soppaan" oman mausteensa tuovat vielä kodin tekstiilit kuten matot, verhot, sisustustyynyt, pöytäliinat yms. Jotta nämä kaikki saadaan yhdistettyä sopusointuisesti toisiinsa, eri sävyjä ei saisi olla liikaa.

Jos sisustukseen valitaan tummia sävyjä, korostuu hyvän ja oikeanlaisen valaistuksen rooli. Tummat sävyt ja mattapinnat imevät valoa. Kiiltävät pinnat puolestaan heijastavat valoa ja lisäävät siten valon tunnetta huoneessa.  Koska Suomessa on harvoin liikaa valoa, ovat vaaleat pinnat meillä suosittuja. Tummia värejä ei kuitenkaan kannata pelätä eikä arastella, sillä tummakin huone saadaan kyllä valoisaksi, kunhan valaistus on sijoitettu oikein.

1 kommentti:

  1. Tuo on muuten niin totta että värit on erilaiset lattialla ja seinällä. Meillä on vessassa täsmälleen samanväristä laattaa seinässä ja lattiassa, ja kun valot on päällä niin ei itekään usko sitä todeksi vaikka sen tietää olevan ihan varmasti näin. Lattia näyttää tosi paljon vaaleammalta koska siitä valo heijastuu ihan eri tavalla kuin seinästä. Kun kattovalot ei oo päällä, voi nippanappa uskoa että ne todella on samaa laattaa, eri kokoisena vain. Jos siis haluaisi niiden näyttävän samalta niin lattian pitäisi olla paljon tummempi, ja mallata laattoja täsmälleen oikeassa valaistuksessa... T. Taija

    VastaaPoista