keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Juhannustaikoja

Perinteiseen suomalaiseen juhannuksen viettoon kuuluvat varmastikin juhannussauna, -kokko, juhannustanssit juhannuskoivuineen sekä tietenkin Suomen lippu. Juhannus on virallinen liputuspäivä, jolloin liputetaan koko juhannusyö ja juhlitaan yötöntä yötä.

Wikipedian mukaan monet juhannuksen perinteistä juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikana. Juhannuksena on tehty runsaasti erilaisia juhannustaikoja, joista tunnetuimpia ovat erilaiset lemmentaiat. Niillä pyrittiin takaamaan naimaonni, näkemään tuleva puoliso tai saamaan haluttu henkilö puolisoksi. Juhannustaioista monet tehtiin alasti ja naimaikäiset tytöt koettivat saada selville tulevan sulhasensa esimerkiksi kiertämällä kolmesti saunan ympäri ja kurkistamalla lakeisesta sisään tai katsomaan keskiyöllä alastomana lähteeseen. Juhannussaunassa valmistauduttiin houkuttelevammaksi kosinnan kohteeksi lukemalla loitsuja ja kylpemällä kukista tehdyllä vihdalla..

Teinköhän itsekin viime kesänä alitajuntaisesti jotain juhannustaikoja,
kun makoilin pihanurmella kukkakoriste varpaiden välissä...??
Tämän viikon säätietoja kun katsoo, niin tulee väkisinkin mieleen meidän juhannus vuodelta 2008: Kesken iltapäivän grillauksen taivas repesi ja hetkessä pihaterassimme oli kaaoksen vallassa! Taivaalta nimittäin satoi yks kaks tuutin täydeltä RAKEITA! :=))

Grillimestarin taidonnäyte loppui lyhyeen kun taivas repesi kesken grillauksen ja porukka juoksi suojaan!

Hetken aikaa pihamaa oli ihan valkoinen.
Näky jota et ihan äkkiseltään odota näkeväsi juhannuksena.

Viime kesäinen juhannus oli onneksi huomattavasti parempi: Aurinko paistoi ja vietimme mukavaa rentoa keskikesän juhlaa muutaman hyvä ystävämme kanssa. Grillasimme monenmoisia herkkuja ja väliin siemailtiin kuplivia virvokkeita, kohtuudella toki! Hauskaa oli ja naapurit saivat (joutuivat?) kuuntelemaan naurunremakkaamme iltamyöhään. Nooh, onneksi asumme omakotitalossa ja pihaa on jonkin verran ympärillämme, ettemme olleet ihan naapurien seinän takana.

Tulen liekkinä saavuit kerran... :=)

Weber pihisee ja possunkylki tirisee...


Viimekesänä koristelin pihaterassin koivunoksa -nipuilla.
Helppo ja nopea tapa saada perisuomalaista juhannustunnelmaa.

Mustakaahan nauttia näitä sitten kohtuudella! :=)

TOIVOTTAVASTI TÄSTÄ JUHANNUKSESTA TULEE YHTÄ RENTOUTTAVA JA NAURUHERMOJA KUTKUTTAVA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti